Companyes de Rojava parlen de municipalisme, ecologia i del context de la guerra

El dissabte 19 d’octubre tres companyes del cantó de Cizire, – la vice copresidenta del cantó i les presidentes dels comitès ecològics de les municipalitats de Haseke i Qamishlo -, ens van explicar a l’Ateneu La Torna la situació de guerra a Rojava i com estan treballant des dels comitès ecològics dels municipis.

El treball per la conscienciació i la protecció del medi ambient és un dels pilars del Confederalisme Democràtic, que junt amb la democràcia directa i l’alliberament de les dones, defineix el model polític i social que han construït a Rojava.

No obstant, molts projectes en l’àmbit de l’ecologisme s’han vist aturats per la situació de guerra i l’emergència humanitària que estant vivint. Com explicava la companya Berivan, vice copresidenta del cantó de Cizire, “després d’haver acabat amb l’Estat Islàmic volíem seguir dedicant-nos al benestar i a la salut de la gent, i també a protegir la natura. Però aquesta invasió ha aturat els nostres projectes. Ens estan matant i estan destruint el medi ambient. Ens sembla una contradicció molt gran que el món accepti un atac contra els valors universals que estem defensant”.

La companya va explicar que, arran de la guerra, hi ha més de 200 víctimes, entorn de 600 persones ferides i més de 100.000 desplaçades que han fugit a altres zones del nord de Síria i que estan dormint a les escoles, als carrers, on poden. “Hi pobles completament destruïts, els atacs són salvatges i indiscriminats, afectant a dones, infants i població civil, així com al personal sanitari i de la Creu Roja, els quals tenen moltes dificultats per fer la seva feina. A més, l’exèrcit turc utilitza armament químic prohibit contra la població civil”, ens va relatar la companya.

També van expressar la preocupació per no tenir prou recursos per garantir els serveis necessaris a tota la població desplaçada. I van desmentir que actualment hi hagi un alt al foc, – acordat entre Turquia i els EEUU-, ja que els bombardejos continuen i més d’un centenar de persones ferides estan bloquejades a Serekaniye, d’on no poden ser evaquades per culpa dels atacs que no s’aturen.

A banda d’aquesta situació humanitària tan greu, el projecte polític de Rojava es veu amenaçat. Les companyes ens van explicar com han construït l’autonomia al nord de Síria i van expressar que “amb l’autodefensa ens protegirem”.

La primera organització que van fundar, entre 2013 i 2014, van ser els ajuntaments, ja que són els que responen a les necessitats de la vida diària. Les decisions es prenen en el marc dels consells de les comunes, les quals apleguen 100 o 150 llars que comparteixen un espai geogràfic. En els consells de les comunes totes les minories religioses i ètniques estan representades; el 50% dels seus membres són dones, i els joves també hi són representats. D’aquesta manera entenen la democràcia com la presa de decisions des de baix i creuen que un Estat no és necessari. Els consells de les comunes tenen una presidència i copresidència (que han de ser sempre un home i una dona), i aquestes copresidències formen part del consell de la ciutat. També existeixen, en un nivell territorial més alt, els consells dels cantons i de les regions. Cada consell té els seus comitès d’economia, educació, diplomàcia,…

Els ajuntaments aborden els projectes de l’àmbit de l’ecologia en coordinació amb el comitè de serveis dels consells de les comunes. Treballen diferents aspectes com la sensibilització i l’educació de la població (a les escoles, als barris…) per entendre l’impacte de la nostra forma de vida en el medi ambient; la reforestació, la regeneració i expansió de l’espai verd (que queda molt destruït amb la guerra i amb el milloren la qualitat de l’aire en un entorn molt sec i devastat); el reciclatge i la gestió de residus perquè no tinguin conseqüències sobre la salut i l’entorn (per exemple, volen acabar amb la cultura de deixar les deixalles al mig de la ciutat o cremar-les, o el projecte recent de gestió de residus mèdics); i estan començant, també, a treballar en energies renovables, com la il·luminació pública amb energia solar. El context de guerra, la falta de coneixements i de materials fa complicat desenvolupar aquests projectes però entenen que l’important és que avancen vers aquest camí i, per això, estan aprenent de les experiències d’altres països i agraeixen la solidaritat internacional.

Un dels aspectes que les companyes van destacar és que la majoria de persones encarregades del medi ambient a l’Ajuntament són les dones; són les que tenen iniciatives i noves idees. També van explicar com es financien, a partir sobretot d’aportacions que van a projectes concrets; és el que entenen per autogestió. Van posar èmfasi, finalment, en el suport que donen des de l’Ajuntament a la formació de cooperatives, un sistema que permet la redistribució dels guanys i que té una branca dedicada a les cooperatives de dones.

IMG_20191021_105029_110 (1)

Durant la trobada també va intervenir un membre de Rebel·lió o extinció Barcelona que va assenyalar els punts comuns de la lluita contra el canvi climàtic amb el model de Rojava i va ressaltar la importància de la desobediència civil i l’auto organització ciutadana per fer front a un dels problemes més greus que afronta la humanitat i que els governs no estan abordant. “Tenim només una dècada per fer canvis en tots els àmbits de la nostra vida per salvar una humanitat digne i la relació amb la natura”, va afirmar. “Vivim en un sistema tòxic i cal desenvolupar la cultura regenerativa, des de les relacions personals i l’organització col·lectiva”.

Finalment, va parlar un membre d’Ecologistes en Acció, qui va ressaltar que davant l’emergència ecològica, l’única solució és un canvi de sistema.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s