NO al referèndum de Turquia, solidaritat amb poble kurd i esquerra turca.

Catalán-01

Campanya de solidaritat amb el poble kurd i l’esquerra turca i per un NO al referèndum de canvi Constitucional a Turquia

A causa de l’alarmant estat de repressió política i social que es viu a l’Estat turc i a les repetides pràctiques antidemocràtiques que està imposant el govern de l’AKP contra partits polítics, organitzacions socials i individualitats civils que s’oposen al viratge autoritari i bel·licós del seu govern, desitgem llançar una campanya d’informació i solidaritat amb les víctimes d’aquesta dictadura encoberta i en contra la guerra que està duent el règim d’Erdogan contra el poble kurd i l’esquerra turca.

El “Informe sobre violació de drets humans a la regió est i sud-est d’Anatòlia” redactat per l’Associació de Drets Humans (Insane Haklari Derneği) ressalta la creixent escalada de violència al sud-est d’Anatòlia des del juliol del 2015, que coincideix amb la pèrdua de la majoria absoluta del partit AKP en les eleccions del juny del 2015 [1] i amb l’augment d’activitat dels moviments civils a la regió. Aquesta escalada de violència i repressió s’ha intensificat des del fallit cop d’Estat del 15 de juliol del 2016, justificada legalment per un estat d’excepció que compleix ja més de 7 mesos de durada i facilita la sistemàtica violació dels Drets Humans (empresonaments, detencions massius, tortures, assassinats, desaparicions, maltractaments de civils), mantenint el país en una incertesa política i social.

Segons les dades de l’informe, el passat any 2016 l’associació ha registrat 1.757 civils morts i 2.096 ferits greus i 8.574 casos de civils arrestats dels quals 190 eren menors d’edat. Els arrestos produïts després del cop d’estat estan subjectes a l’Estat d’Emergència que permet les detencions de fins a 1 mes de durada, sense l’obligació de comunicar al detingut els motius de la seva detenció i sense l’obligació de comunicar als seus familiars i advocats la localització de les persones detingudes. També s’han registrat 647 casos de tortura i maltractament, 1.103 violacions de drets humans a les presons i almenys mig milió de persones han estat víctimes de desplaçaments forçosos a causa dels tocs de queda proclamats en barris i pobles del sud-est d’Anatòlia [2 ].

Amb l’excusa del fallit cop d’estat, l’aparell repressiu governamental ha dut a terme massives purgues contra tots aquells que s’oposen a la ideologia i pràctica política del govern d’Erdogan. El resultat ha estat l’expulsió de 130.000 funcionaris i personal de l’administració pública [3], els quals no només han quedat a l’atur sinó que s’enfronta a judicis penals per suposada complicitat amb el cop d’estat. Aquestes purgues han afectat de manera especialment dura al sistema educatiu amb l’expulsió de 5.000 professors i acadèmics, als quals a més se’ls ha retirat el passaport. La lliure expressió de la premsa també està sent atacada sistemàticament amb l’empresonament de més de 140 periodista i el tancament de diverses desenes de mitjans.

La repressió ha estat descaradament adreçada a l’oposició política parlamentària representada pel partit HDP (Partit Democràtic dels Pobles) amb greus conseqüències per al sistema democràtic del país. Més 3.000 membres i càrrecs polítics del HDP han estat empresonats, als quals cal afegir milers de detinguts i processats per ser simpatitzants [4]. Dels 3.000 empresonats, més de 80 persones són co-alcaldes dels diferents municipis i 12 són parlamentaris, tots ells càrrecs elegits pel poble a través del sistema d’eleccions democràtiques. A aquests últims se’ls va retirar la immunitat parlamentària pròpia del seu càrrec a través d’una sentència clarament anti-constitucional de la Cort de Cassació el passat 22 de setembre del 2016. Denunciem també l’empresonament dels 2 co-presidents del Partit, Selahati Demirtas (5 mesos de presó) i fixeu Yuksekova (10 mesos de presó) tots dos caps de partit, a més a la co-presidenta se li ha revocat del seu càrrec parlamentari al·legant suposada “propaganda terrorista”, una sentència clarament anticonstitucional i antidemocràtica [5].

Aquesta repressió al partit HDP no és casual ni arbitrària, ja que el partit va declarar la seva intenció de fer campanya pel NO al canvi constitucional, que transformaria el sistema parlamentari turc en un sistema presidencialista i que serà sotmès a votació el proper 16 d’abril a un referèndum. Aquest canvi constitucional implica un detriment del sistema democràtic, donant amplis poders al President de la República, fent desaparèixer la figura de Primer Ministre i substituint-la per un o diversos vicepresidents. Entre els poders que aconseguiria el president estarien el de tenir el poder executiu a les seves mans, nomenar i revocar ministres, promulgar decrets, declarar l’estat d’emergència, tenir la possibilitat de liderar un partit polític, el poder de suspendre unilateralment al Parlament electe i el dret a triar un terç dels membres del Tribunal Constitucional, màxim òrgan de justícia de l’Estat. A més, les associacions judicials perdrien la potestat de triar part dels membres del Consell Suprem, i Erdogan, actual president de la República turca, després de 12 anys al poder (primer com a primer ministre i des del 2014 com a president de la República), podria mantenir-se al poder un màxim de 10 anys més un cop acabi el seu mandat actual l’any 2019.

La campanya pública pel NO al referèndum ha estat brutalment atacada com hem pogut veure amb la repressió patida per activistes i representants polítics oposats al canvi constitucional. Les organitzacions temen una manipulació de les votacions en el referèndum que se celebrarà el pròxim 16 d’abril per la qual cosa el HDP fa una crida a advocats, activistes, polítics i individualitats que vulguin participar com a observadors internacionals per assegurar la transparència de la votació. [6]

A causa de tot l’exposat:

– Exigim la llibertat dels presos polítics a Turquia, el respecte dels Drets Humans, la fi de les tortures sistemàtiques a persones preses així com la fi de la dispersió presos.

– Exigim la readmissió de totes les persones expulsades dels seus llocs de treball i que una comissió internacional asseguri judicis imparcials i justos.

– Declarem públicament el nostre suport a les organitzacions que estan a favor de la democràcia i la pau entre nacions dins de l’estat turc (HDP, BDP, TJA, DTK)

– Declarem públicament el nostre suport a la campanya pel NO al referèndum del canvi constitucional, ja que la seva aprovació convertiria l’actual règim autoritari en una dictadura de facto.

Així mateix exigim que, mentre no hi hagi millores en el sistema democràtic i s’aturi la brutal violència contra l’oposició a Turquia, el govern de l’Estat Espanyol i els partits polítics i organitzacions que en formen part posin fi a les relacions diplomàtiques i comercials amb el govern turc i expressin públicament el seu rebuig a les polítiques repressives i antidemocràtiques que estan realitzant el partit conservador AKP -amb l’ajuda del partit ultranacionalista MHP-, ja que aquesta hipòcrita Europa s’omple la boca parlant de democràcia quan permeten i donen suport a governs que tenen pràctiques clarament dictatorials per protegir les seves fronteres i continuar amb els seus lucratius negocis mercantils, com és el cas del règim d’Erdogan a Turquia.

Fem una crida a totes les organitzacions, col·lectius i individualitats a què es solidaritzin amb el poble kurd i l’esquerra turca, organitzant actes informatius i recollint fons per a l’associació de suport a presos Tuhad Fed, perquè puguin afrontar els altíssims costos que té la repressió i sentin la solidaritat internacional propera i activa.

Visca la Resistència dels Pobles! Visca la solidaritat Internacionalista!

Referències del document:

[1] – Aquestes eleccions van ser anul·lades a causa de la impossibilitat d’arribar a un acord entre els partits polítics per formar govern, repetint-se les eleccions generals l’1 de novembre de l’2015.

[2] – Tocs de queda al sud-est d’Anatòlia https://rojavaazadimadrid.wordpress.com/2016/01/01/toques-de-queda-operaciones-militares-y-resistencia-el-este-de-turquia-bajo-asedio-ante-la-rebelion-de-la-juventud-kurda/
[3] – AKP Government Widens Purges in Universities by Decree Laws.pdf
[4] – The ongoing unlawful state practices against the HDP.pdf
[5] – Revocation of HDP Co-chair Ms. Yüksekdağ’s parliamentary membership is unacceptable.pdf
[6] – HDP – Invitation for Observing the Referendum.pdf

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s