Crida urgent: No deixem que demà sigui massa tard per Sur!

CapJilgWcAAaXOW.jpg large

Els tocs de queda permanents i indefinits que el govern de l’AKP ha declarat a les regions kurdes de Turquia des del 16 d’agost de 2015 continuen agreujant la situació d’emergència que destrueix els drets humans i llibertats de la regió, incloent-hi el dret a la vida i a la seguretat personal. Fins el dia d’avui, els tocs de queda han estat aplicats a set províncies i vint-i-dues comarques durant un total de 395 dies. Aquesta política de tocs de queda directa i clarament viola els imperatius legals de la Constitució de la República de Turquia així com els principis bàsics de les lleis humanitàries internacionals, i el que és més greu les disposicions de la Convenció de Ginebra sobre la protecció dels civils en zones de guerra i conflicte. El darrer i més destructiu exemple de la violència sistemàtica i de les massacres sota els tocs de queda ha ocorregut a la ciutat de Cizre, a la província de Sirnak, davant dels ulls indiferents del públic turc i internacional: almenys 165 civils que havien buscat refugi en un soterrani d’edificis residencials enmig de les operacions militars van ser bombardejats fins a la mort per les forces de seguretat turques.

Mentre el govern de l’AKP continua absolent-se a mateix de la responsabilitat de la massacre de civils a Cizre sota el pretext de “la lluita contra el terrorisme”, estem, un cop més, terroritzats davant les notícies que recentment han arribat del barri de Sur a la ciutat de Diyarbakir, que ha estat sota toc de queda durant els darrers 78 dies, des del dia 11 de desembre del 2015. Segons fonts locals i la premsa, a dia 18 de febrer, unes 200 persones, incloent-hi nens i ferits, estan atrapades als soterranis d’edificis residencials del barri de Sur, on enfrontaments armats han tingut lloc. Durant els darrers dos dies membres del nostre partit i del parlament han estat intentant comunicar-se amb representants del govern, demanant una investigació oficial per aquests fets i l’apertura d’un corredor segur per a rescatar als civils atrapats. Tot i això els nostres esforços i demandes han estat ignorades. Estem molt preocupats per la possibilitat que una massacre com la de Cizre es repeteixi a Sur.

Sota aquestes circumstancies, també estem molt preocupats pel silenci de l’opinió pública internacional sobre la violència i massacres a les ciutats kurdes. Mentre els atacs militars contra els civils atrapats tenien lloc a Cizre, vam apel·lar a l’opinió pública internacional, ja que el seu silenci i indiferència alimenta al govern de l’AKP i a les seves forces de seguretat en les seves pràctiques il·legals i inhumanes contra les ciutats kurdes. Si l’opinió pública internacional hagués aixecat una poderosa protesta per a la protecció de les vides i la seguretat dels civils atrapats a Cizre, potser ara no tindríem centenars de cossos morts recuperats de sota les ruïnes de Cizre.

Ara que una tragèdia similar està a punt de tenir lloc a Sur, tornem a apel·lar a la comunitat internacional. Apel·lem a totes les institucions internacionals, organitzacions humanitàries i activistes a prendre responsabilitat de forma urgent i a pressionar al govern de Turquia a què s’acabin els tocs de queda i la violència estatal a les províncies kurdes, i particularment per la protecció de les vides dels civils que són atrapats als soterranis de Sur. No deixem que demà sigui massa tard per Sur!

 

Hişyar ÖZSOY

Vice Co-chair of HDP in Charge of Foreign Affairs

Contact: international@hdp.org.tr Web: http://www.hdp.org.tr Address: Barbaros Mah. Tahran Cad. Büklüm Sok. No: 117 06680 Çankaya, Ankara – Turkey Phone: +90 312 427 17 80 Fax: +90 312 4288957

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s