Centenars de persones celebren a Can Batlló una jornada solidària amb el Kurdistan

Crònica d’Antoni Trobat per a la Directa

CbFuh9nWcAEWJqJ

El Bloc Onze de Can Batlló, al barri de Sants, va acollir dissabte la jornada de solidaritat “Freedom for Kurdistan”, organitzada per Azadí-Plataforma de Solidaritat amb el Poble Kurd, espai unitari i plural de solidaritat internacionalista catalana amb la causa kurda. Durant tot un jorn, centenars de persones pogueren gaudir d’un complet programa d’activitats estructurat en xerrades-taller sobre aspectes de la situació al Kurdistan, un dinar popular kurd i un concert dels grups Petit Comitè, Exèrcit d’Alliberament Musical, Subversa i PD Komandanta Ramona.

El taller “Les guerrilleres kurdes. Del fetitxisme a la invisibilització política” dinamitzat per Mireia Foradada, del projecte Escampant la llavor: la revolució feminista kurda, Coni Docolomansky, d’Azadí, i Amina Hussein, activista kurda de Rojava resident a Barcelona, encetà el matí. Es repassà la gènesi i evolució del moviment de dones del Kurdistan i les seves relacions amb els feminismes d’allà i d’aquí. Més de 150 persones van inspirar un debat on qüestions com el rol de la dona dins l’aparell de guerra de la milícia kurda de Síria, o la deconstrucció de les masculinitats hegemòniques que està promovent el gruix del moviment polític emancipatori a Turquia, foren amplament comentats.

CbF-Cz4W4AATRpA

Després d’un dinar popular amb especialitats tradicionals kurdes, amenitzat per la cantautora Sílvia Tomàs, que presentà un tema dedicat a la resistència de la ciutat de Kobane, les jornades seguiren amb dues xerrades paral·leles, també amb gran afluència de públic.

CbGleVGXIAAwFtH.jpg

D’una banda, Annalise Broekman, de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, es féu càrrec del taller “Ecologisme, anarquisme i aigua: l’experiència kurda” on s’analitzà la gestió comunitària i equitativa dels recursos hídrics com a part del model social integral dels kurds de Rojava. D’altra banda, Dara Zagros i Hèctor Martínez, d’Azadí, impartiren la xerrada “El Confederalisme Democràtic” on es desglossaren els fonaments del projecte polític impulsat per Abdullah Ocallan i el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) –especialment fort a Turquia i a Síria–. A la xerrada es destacà que la idea del confederalisme democràtic naixia, fruit de la influència de pensadors com Murray Bookchin, basada en “un magma ideològic essencialment contrari als dogmatismes que havien impregnat conceptes anteriorment utilitzats pel moviment kurd d’alliberament com l’estat-nació o el marxisme-leninisme”. Els ponents no s’estigueren de recordar que la idea política confederalista no era “patrimoni només dels kurds, sinó de tots els pobles que comparteixen el mateix espai físic i sentimental que ells, com assiris, armenis, turcmens i àrabs”. En aquest sentit es recordà el cas del cantó de Cizire, un dels tres cantons de la Rojava autònoma, on el rol dels cristians assiris dins les noves institucions sorgides de la revolució de 2013 ha estat determinant.

 

Dara Zagros i Hèctor Martínez impartiren la xerrada “El Confederalisme Democràtic” on es desglossaren els fonaments del projecte polític impulsat per Abdullah Ocallan i el PKK

 

Eulàlia Reguant, impulsora d’Azadí l’any 2014 i veterana activista filokurda, a més del sociòleg Massoud Sharifi, kurd de Rojhilat, el Kurdistan de l’Iran, foren les encarregades de dinamitzar la xerrada que va tancar el vessant formatiu de les jornades. Amb el títol “Actualitat i perspectives del conflicte kurd”, Sharifi i Reguant comentaren la realitat kurda a cada un dels quatre estats on està repartit aquest poble. Amb l’intent de trencar amb estereotips i tòpics dedicaren temps a analitzar els Kurdistan de l’Iraq i de l’Iran, els més desconeguts per part dels moviments solidaris i internacionalistes europeus. De l’Iraq, especialment, se’n destacà “la seva llarga tradició progressista malgrat el govern conservador que ha tingut des del 2003” i la possibilitat que en breu l’esquerra kurda “tant la pro-PKK com la que no [en al·lusió al partit Gorran] forci canvis importants”. No s’estalviaren energies, tampoc, en recordar als grans oblidats dins el món cultural kurd: els iazidites de fe preislàmica foragitats de les muntanyes del Kurdistan iraquià per l’Estat Islàmic i que sobrevisqueren gràcies a l’ajut del PKK, que els traslladà a camps de refugiats a Turquia fa dos anys. La situació d’extrema vulnerabilitat pel que fa als drets humans a Bakur, el Kurdistan turc, centrà el gruix de la preocupació del públic assistent.

Amb el final del dia arribaren els concerts, on Petit Comitè, Exèrcit d’Alliberament Musical, Subversa i PD Komandanta Ramona delectaren a unes 400 persones en un concert on Azadí presentà un manifest, coordinat amb altres xarxes solidàries d’arreu de l’Estat Espanyol, reclamant conjuntament que el PKK i les organitzacions kurdes afins surtin del llistat de grups considerats terroristes per la Unió Europea.

CbP2csPW0AAfDXt.jpg largeweb_cbnezzxweaacjtk

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s